top of page

Elmalı Strudel


Biriken çok tarif olduğu aşikar.Bu tariften başlama nedenim bir takipçimden aldığım mail.Bende ricasını kırmayıp hemen yazıp sizlerle de bulusturmak istedim.Diğer tarifleri bekleyenler varsa umarım en kısa zamanda diğer tarifleride ekleyeceğimi söylemek istedim.Okulumun son yılı,son dönemi olması ve bazı hayat kosusturmacaları nedeni ile blog kısmına zaman hic yetmiyor inanın.Şimdiden sabrınız için teşekkürler..

Strudel'a olan aşkım İtalya/Como'da iken pastahanenin meyveli strudel dediği ama milföy icinde tart hamurunun,vanilyalı kremanında oldugu elma,incir,kuru üzümün olduğu ve aklımın kaldığı bi tatlıyla başladı.Dönüşte yapmak için araştırma yaptığımda strudel tatlısının aslında o şekilde olmadığını Avusturya kökenli bu aşk tatlısının incecik açılan hamurun sadece meyve dolgusuyla doldurulduğunu öğrenmiştim.Madem aslı bu şekilde bende ona uyarak yapayım dedim.Cesaretim sadece incecik hamuru nasıl açıcam sorusunda kırılıyordu.Daha önce gözleme yada makarna yaparken açmıs olduğum hamurları göze alarak tarife başladım.

Hamur yogurunca zaten yumusak bir kıvam alıyor ve dinlendirdikçe gluteni arttığı için acması fazlasıyla kolaylasıyor.Size yalnızca bir bez üzerinde cekiştirmek kalıyor.O yüzden dinlendirme kısmını atlamayın.En az nemli bir bezle 1 saat dinlendirin.

Ben meyve dolgusunu yanlıs sekilde serpiştirdiğim için yani yalnızca başlangıç kısma hepsini doldurdugum için rulom biraz ince oldu siz yarısına kadar dolguyu yayarsanız daha dolgun gözükecektir.

Vereceğim creme anglaise sos tarifini kesinlikle yapmanızı tavsiye ediyorum.Ama yapmak istemezsenizde vanilyalı dondurma yada pudra sekeri ile de kolay servis yapabilirsiniz.Sos kısmı yeni tat ve mutfak meraklıları için yazacağım.

Tarif Lil Vienna sitesine aittir. Hatta nasıl yapıldığına dair resimlere oradan ulaşabilirsiniz.

Strudel Hamuru:

1/3 cup ılık su (80 gr)

1 yemek k sıvıyag (15 gr)

1/2 cay k sirke

1/8 cay k tuz

145 gr normal yada ekmek unu

1 cay k sıvıyağ (yağlamak için)

Un (acmak için)

Bir kabın icerisinde ılık su,yağ,sirke,tuz katın karıstırın.Unun yarısını ekleyin biraz karıstırdıktan sonra yarısını daha ilave edin.10 dakika kadar yoğurun.Hamur nemli ama yapışkan olmayacak.Unu bu kıvama görede ilave edebilirsiniz. Az yağ ile yağladığınız kabın içine hamuru koyun ve hafifçe üstüne yağ sürün.Üzerini örtün ve 1 saat dinlenmeye bırakın.

Hamur dinlenirken siz dolguyu hazırlayın.

Elmalı Dolgu:

3 yemek k tereyağı

2/3 cup galeta unu

5 yemek k toz şeker

1 yemek k tarcın

4 yemek k kuru üzüm (Kaynar su içerisinde 10 dakika yumusaması için bekletin.)

6-7 elma (Kolay dağılmayacak bir elma çeşidi.Ben Granny Smith kullandım.)

1 yemek k limon suyu

Tereyağı ve galeta ununu bir tavada altın sarısı olana kadar kavurun.Sogumaya alın.

Şeker,tarcın ekleyip karıstırın.

Elmayı soyup.ince dilimler şeklinde doğrayın.Kaynar suda beklettiğinizi kuru üzüm ve limon suyuyla birleştirin.(Limon suyu elmanın kararmasını önler.) Dolguyu bir kenara alın.

Hamur dinlenince dikdörtgen şekli vererek az unla çok ince olmadan açın.Açtıktan sonra ince,tüylenmeyecek bir örtü üzerinde inceltme işlemine ellerinizle devam edeceksiniz.Yine şekli dikdörtgen olacak şekilde ortadan kenarlara doğru çekiştirerek hamuru inceltin.Kalın yerler varsa onuda içten dısa doğru uzatırsanız kendiliğinden incelecektir.Zaten basladığınız zaman hamur sizi yönlendirecek.Yırtıklar olabilir ama mümkünse fazla yırtmamaya çalışın.Hamurun inceliği arkasından kagıt parcası gözüne kadar olmalı.O zamana kadar inceltmeye devam edin.Her kenarından 1-2 cm boşluk kalacak şekilde galeta unlu karışımı hamurun yarısına serpiştirin.Üstüne ise elmalı dolguyu yayın.Elmanın ve limonun suyunu galeta unu emecek dısarıya su vermeyecektir.

(Ben örtüyü kullanmadan hafif unlu tezgahta açtım ama rulo kısmında hamurun inceliğinden dolayı sıkıntı yaşadım.Örtü üzerinde açmak ve rulo yapmak daha kolay olacaktır.Ve kafa karışıklığı ile galeta unu karısımını ve elmalı karısımı birleştirdim.Siz önce galeta unlu karışımı,onun üstüne elmalı karısımı yayın.Resimler sizi yanıltmasın.Dilerseniz başta vermiş olduğum siteden yapılışına bakabilirsiniz.)

Boşluk bıraktığınız kenarları içe dogru katlayın.Ardından bezin bir tarafından tutup hamuru kaydırarak yavaşça rulo yapın.Ruloyu fırın kagıdı serdiğiniz tepsiye alın.Üzerine erimiş tereyagını bolca sürün.Önceden ısıtılmıs 170 derecede üstü altın rengi alana kadar pişirin.Mümkünse sıcak,soğuduysada bir miktar ısıtarak servis yapın.

Creme Anglaise:

200 ml sıvı krema

150 ml süt

50 gr şeker

2 yumurta sarısı

1/2 cay k tuz

1 vanilya çubuğu

Krema,süt,yumurta sarısı,şeker,tuz bir kaba alın.Benmari usulü olarak kaynayan suyun üstüne oturtun.Ama oturttuğunuz kap sıcak suya değmesin.Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıp bıçakla hayvarını çıkarıp sıvıya karıstırın.Çubuğuda sıvının içine atın.

Sürekli karıstırıp yumurta sarısının pişmesini engelleyerek kıvam almasını sağlayın.Git gide kıvam alan bir sos.Çok fazla pişirirseniz pütürlükler elde edebilirsiniz.En iyi kıvam anlama şekli kasığı kaldırdığınızda ve kasığın tersinden parmagınızı sürttüğünüz yerde sos tekrar birleşmiyorsa ideal kıvamdadır.Tabi birde kaşığın ucundan damlama saniyesinin azalmasından anlayabilirsiniz.Zaten soğuyuncada bir miktar koyulma oluyor.Sosu soğumaya alın.

(Vanilya çubugunu suyla yıkayıp vanilyalı şekerinizin içerisine koyabilirsiniz.)

Sıcak yada soğuk olarak servis ettiğiniz strudel diliminin üstüne yada yanına bir miktar sostan bırakıp afiyetle yiyiniz.


bottom of page