top of page

Karamel Saklı Çikolatalı Mus Pasta


Tarif başlığındanda anlarsınız ki bir önceki tarifin başka bir hale bürünmüş şekli.Sürekli aynı ürünleri çıkartmak yerine farklı varyasyonları beni daha mutlu ediyor.Özellikle mus pastaların yeri benim için farklı.Özsüt pastaları sayesinde hayatımıza giren mus pastalar benim cocuklugumu süsleyen ilginc bir vaka.İlk kez yediğim Krokanlı Bavarua pasta hala aklımda.Annemle paylaşacak kadar ağır gelmişti o zaman.Ama şimdi olsa bi tane daha yok mu deriz.O pastaların vitrine dizilişi,daha önce hic görmediğim lezzette ve çesitte pastalar.Aklım başımdan gitmişti.O zamanlar pasta sektörü bu kadar gelişmemiş olmasından ve dısarıda oturma,pasta yeme kültürü Kayseri'de olmadığı için pastanın adet fiyatları çok pahalı olsada bir müddet sonra fiyat insanlara cazip gelmeye başladı.Bir nevi insanları kalite ugruna yüksek fiyata alıstıran bir firmaydı Özsüt.Şimdilerde ise 4. subesini açma hazırlığında.Eski kalitesi pek kalmamıs olsada yinede pasta konusunda damak tadıma uyan nadir yerlerden biridir diyebilirim.Bu yüzden dışarıda fazla pasta yeme alıskanlığım yoktur.Zaten yemek istesemde önüme getirecekleri dondurulmus gıda oluyor.Daha ucuz olduğu için mekan sahipleri tercih etsede; bana kalırsa müşteri kandırmanın bir yolu.Yiyip zevk alamamaktansa yememeyi tercih ediyorum.Özsüt'e nerden geldin derseniz o günden sonra muslu pastaları hep bir yapma isteğim olsada o zamanlar bir anda ortaya cıkarabileceğim ve bilgiye sahip olmadan yapabileceğim bir sey degildi.Hele de içinden birsey akıyorsa.Ama şimdi içinden karamel akan muslu bir pastayla karşınızdayım.

Muslu pasta çikolatalı şifon kek tabanı,cikolatalı mus,akıskan karamel sos,kakao ve kendimin hazırladıgı toz altın boyalı ücgen çikolata parçalarından oluşuyor.Tariften fazlaca pasta çıksada ve görüntüsü küçük olsada kendi basına yetebilen bir pasta.

Bunun dısına bu pastayı hazırlamak için silikon kalıplarımı kullandım.Bombe şeklinde olan kalıplada yapmıstım daha önce.Ve mümkünse bu tarz bir silikon kalıpla yapınız.Eğer söyleyeceğim yöntemi takip ederseniz yuvarlak kek kalıbında yaparsanızda olur ama kestikten sonra icinden akan karamel boşalırsa servis etmediğiniz dilimlerin içi boşalır.Bu yüzden tek kişilik olarak servis etmek daha mantıklı gibi.Resimde gördüğünüz kalıp ise muffin kalıbı olarak kullandığım,GurmeNet'ten satın aldığım bir kalıp.

12 adet için ölçü vereceğim sizlere:

Karamel sos için:

1/2 bardak şeker

1/2 bardak krema

3 yemek k tereyag

Isınan tavaya sekeri serpiştirin ve hareket ettirmeden erimesini bekleyin.Son kalan tanecikler erimekte zorlanıyorsa tavanın kulpundan tutup ileri geri hareketlerle şekeri eritmeye çalışın.

Şeker eriyince yavaşça karamel rengi almaya başlayacak.Eğer yanık kokusu alırsanız hemen tavayı ocaktan alın.

Amber rengini alan sosa tereyağını ilave edin.Tereyag eriyince kremayı ilave edin.Bu aşamada biraz uzak durmanızda fayda var.Eğer krema yada tereyağ çok soğuk olursa sıçrama yapabilir.Homojenleşen sosu soğumaya alın.

** Soğuyunca biraz daha kıvam alacak ama pastanın içinden akan bi karamel istediğimiz için cok kıvamlı olmasını istemiyorum.Zaten dolaba girince,soguyunca donuk bir hal alıyor.Oda sıcaklıgında asıl kıvamına dönüyor.Bende tamamen bu özellikten yararlanarak yaptım bu pastacıkları.

Şifon Kek için:

3 büyük boy yumurta

62 ml süt

62 ml sıvıyağ

25 ml su

95 gr un

25 gr kakao

125 gr toz şeker

1/2 paket kabartma tozu

1/4 cay k tuz

Un,kakao,şeker,kabartma tozu,1/8 tuz bir kaba eleyin ve karıstırın. Fırını fansız şekilde 160 * derecede ısıtın. Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın.Ayrı kaplara alın. Yumurta sarılarını iyice hacimlenip rengi acılıncaya kadar çırpın.Su,sıvıyağ,süt ilave edin karıstırın. Bu karısımı kuru malzemelerle birleştirin ve homojen olana kadar karıstırın. Diger kaptaki yumurta beyazlarını cırpmaya başlayın.Köpük köpük olduğu zaman 1/8 cay k tuz ilave edin ve sert tepecikler olusup hacmi artana kadar çırpın.Yumurta beyazları ters cevirdiğimizde dökülmeyecek kıvamda olmalı. Yumurta beyazının yarısını karısıma ilave edin ve yavasca yedirin.Kalanıda ilave edip alttan üste dogru hareketlerle,köpükleri söndürmeden hamuru homojen hale getirin. Fırın tepsinize yaglı kagıt serin.Hamuru fırın tepsisine esit sekilde hafifce yayın ve fırına verin.Piştiğini anlamak icin kesinlikle kürdan testi yapın.İnce bir tabaka olduğu için erken pişecektir.Gözünüz üzerinde olsun.Piştikten sonra sogumaya alın.

Kek pişirken musun hazırlıklarına başlayın.

Çikolatalı Mus için: 120 gr bitter çikolata 1.5 yemek k tereyag 3/4 bardak kaynar su 1/2 bardak kakao 100 ml süt kreması 1 paket krem şanti 1 cay bardağı soğuk süt 1 yemek k toz şeker Kaynar su ve kakaoyu bir kapta karıstırın.İçine tereyag ve cikolata parcalarını katın ve toz şekeri ilave edin.Homojenleşinceye kadar karıstırın.Soguması için bir kenara alın. Mus için hazırladığımız karısım soğuyunca krem şanti ve soğuk süt kremasını çırpmaya başlayın.Sütü ilave edin.Kıvam olusmaya başladığında cikolatalı karısımıda ilave edin ve yaklasık 3-5 dakika yumusak ama hacimli,akıskan olmayan bir kıvam yakalayana kadar cırpın.Musu krema torbasını alın.

Hafifçe ıslattıgınız silikon kalıplara hazırladığınız çikolatalı musla 1 parmak kadar tabanı doldurun.Daha sonra kenarlarına ,ortaası boş olup karamelle doldurulacak şekilde musu sıkın.Bir nevi karamele kap yaptığınızı düsünün.Soğuyan karameli ortada bıraktığınız bölgeye doldurun.Ve kalıpları buzluga alın.Karamel donuklassın ve üstüne tekrar mus ilave edince tasma yada kacak olmasın.

Yaklasık 30 dk sonra karameli kontrol edin.Eğer karamel donuklasmıssa kalan boslugada musu ilave edin ve tamamen kalıp musla dolacak sekilde spatula ile fazlalıkları kalıptan alın.Tekrar buzlukta 30 dk kadar bekletin.

Dolaptan pastayı çıkardıktan sonra soguyan kekten kalıp genişliğine göre taban parcaları kesiniz.

Islatmak için su içinde kakao ve şeker/bal eriyene kadar karıstırın.Keki fırca yardımıyla her tarafı esit sekilde ıslatın.Ve kalıptan düzgünce çıkarttıgınız mus kısmını kekin üstüne yerleştirin.Geriye kalanlarada aynı işlemi yapınız.

Pastaların üzerine ganaj sos yada farklı süslemeler yapmanız mümkün ama ben kakao serpmeyi daha uygun buldum.Siz dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Çikolata parcalarını için ise öncelikle çikolatayı benmari usulü eritin.Hafif soğuyan cikolatayı yaglı kagıt üzerine dümdüz olacak sekilde isterseniz spatula ile düzelterek dolaba kaldırın.Yeniden sertleşen çikolayayı ocakta ısıttıgınız bıcakla istediğiniz şekilde parcalar kesin.Ben üçgen parcayı tercih ettim.Ardındanda altın toz boyayı fırca yardımı ile üzerine sürdüm ve pastanın kenarına iliştirdim.

** Ayrıca ! Eğer pastayı 1-1,5 saat kadar dısarda unutursanız mus erimeye başlayıp sekil değiştirebilir.Mümkün olduğunca dolapta bekletin.Dolaptan servis için cıkarttıgınızda da 20-30 dakika kadar oda sıcaklığından bekletip servis yaparsanız ortasından karamel akacaktır.


bottom of page