top of page

Çikolata Muslu Muzlu Pasta


Çikolata ve Muz? Yumuşak mus krema,arasında büyük dilimlerde muz,buram buram çikolata kokan ganaj sos ve çikolatayla çok yakıstırdığım ve bu ara kafaya taktığım altın damlacıklar.Yapımı basit ama sonunda gösterişli duran ve dilimlendiğinde yemeden duramayacağınız bir pasta.Yiyenlerden tam not aldı ve bir cok güzel iltifat almama neden oldu.Çikolata benim önceliğim değildir.Takip edenler bilir.Ama kaç dilim yediğimi hatırlamıyorum inanın.Çikolata delileri zaten bayılacak.Muz sevmeyenlere ise meyve değişimi serbest !

Tarif 3 etaptan olusuyor.

1- Kek ve mus hazırlama

2-Pastayı montajlama ve dinlendirme

3-Ganaj sos yapımı ve son dokunuslar

Etap diyip gözünüzde büyütmek istemem aslında.Ben bu şekilde bir anlatım yapıcam sadece.Kek,çikolatalı mus,muz dilimleri ve ganaj sos hazır olunca hersey hızlı sekilde birleşecek.Korkmayın.

Kek için en sevdiğim ve dolapta beklesede yumusaklığını kaybetmeyen Pınar Ablamın en sevdiğim şifon kek tarifini tercih ettim.Ölcüler gramlı olacak bu yüzden dilerseniz internetten ölçü cevirimi yapabilirsiniz,dilerseniz güvendiğiniz baska bir pandispanya tarifi varsa onu yapabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken nokta 2 tane yaklasık 2 cm kalınlığında patlara sahip olmak.Tek patlada taban olusturup yapabilirsiniz ama ben ortaya cıkan bu görüntüyü daha cok seviyorum.

Tarif Pınar's Desserts

Şifon Kek için:

* Kalıbım 18 cmlik idi.Siz daha geniş tabanda kek kalıbına yapacaksınız ölcüyü en az 1.5 katına cıkartmanızı tavsiye ederim *

3 büyük boy yumurta

62 ml süt

62 ml sıvıyağ

25 ml su

95 gr un

25 gr kakao

125 gr toz şeker

1/2 paket kabartma tozu

1/4 cay k tuz

Un,kakao,şeker,kabartma tozu,1/8 tuz bir kaba eleyin ve karıstırın.

Fırını fansız şekilde 160 * derecede ısıtın.

Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın.Ayrı kaplara alın.

Yumurta sarılarını iyice hacimlenip rengi acılıncaya kadar çırpın.Su,sıvıyağ,süt ilave edin karıstırın.

Bu karısımı kuru malzemelerle birleştirin ve homojen olana kadar karıstırın.

Diger kaptaki yumurta beyazlarını cırpmaya başlayın.Köpük köpük olduğu zaman 1/8 cay k tuz ilave edin ve sert tepecikler olusup hacmi artana kadar çırpın.Yumurta beyazları ters cevirdiğimizde dökülmeyecek kıvamda olmalı.

Yumurta beyazının yarısını karısıma ilave edin ve yavasca yedirin.Kalanıda ilave edip alttan üste dogru hareketlerle,köpükleri söndürmeden hamuru homojen hale getirin.

18 cmlik kalıbın tabanına yaglı kagıt serin.Ama kenarlarını yağlamayın.

Hamuru kalıba dökün ve fırına verin.Yaklasık 45 dakika kadar pişirin.Piştiğini anlamak icin kesinlikle kürdan testi yapın.Piştikten sonra sogumaya alın.

-Kek pişirken musun hazırlıklarına başlayın.

Çikolatalı Mus için:

160 gr bitter çikolata

2 yemek k tereyag

1 bardak kaynar su

1/2 bardak kakao

150 ml süt kreması

1 paket krem şanti

1 cay bardağı soğuk süt

2 yemek k toz şeker

Kaynar su ve kakaoyu bir kapta karıstırın.İçine tereyag ve cikolata parcalarını katın.1/2 cay b krema ve toz şekeri ilave edin.Homojenleşinceye kadar karıstırın.Soguması için bir kenara alın.

Kek soguyunca 2 esit pata ayırın.Ve 1. patı kalıbınıza yerleştirin.Diger patı daha kücük olacak kesilde kenarlarından 1-2 cm kadar kesin.Yani 1. pat 18 cm ise,2. pat 16 cm olmalı.

Islatmak için su içinde kakao ve şeker/bal eriyene kadar karıstırın.Keki fırca yardımıyla her tarafı esit sekilde ıslatın.

Mus için hazırladığımız karısım soğuyunca krem şanti ve kalan soğuk süt kremasını çırpmaya başlayın.Sütü ilave edin.Kıvam olusmaya başladığında cikolatalı karısımıda ilave edin ve yaklasık 3-5 dakika yumusak ama hacimli,akıskan olmayan bir kıvam yakalayana kadar cırpın.

Islattıgınız kekin üstünü kaplayacak sekilde musun bir kısmını yayın.

İhtiyacımız olan 1 büyük (2 kücük) muzu yarıya bölün ve yaklasık 2 parmak kalınlıgında dograyın.Yaydıgınız musun üzerine muzları dizin.Kalıbın kenar kısmına muz yerleştirmeyin.Oraya tekrar mus ilave edip pastanın kenar görüntüsünü olusturacagız.

Muzları dizdikten sonra üstüne yine hafifce mustan yayın.Islattıgınız diger kek patını tam oraya yerleştirin.Ve geriye kalan bosluklara ve kekin üstüne kalan musu yayın.Bu etapta bütün malzemelerle benim kalıbımın tamamı dolmus,yaklasık 5 cmlik bir pasta elde etmiştim.

Pastayı dolaba kaldırın ve en az 4-6 saat kadar dolapta dinlendirin.1 gece bekletseniz daha iyi olacaktır.

Ganaj Sos için:

40 gr cikolata

50 ml krema

Kremayı tavaya alın ve kaynamasına izin verden ısıtın.Dogradıgınız cikolataları ekleyin.Homojen görüntü olusuncaya kadar karıstırın.Sogumaya alın.

Pastayı cıkartmak için bıcağı ocakta yanan ateşte her tarafını ısıtın.Isınan bıcağı kalıbın kenarlarından geçirin ve pastayı cemberden dikkatlice ayırın.Eğer kelepceyi acarak kalıptan cıkartmaya calısırsanız musta catlaklar olusabilir ve düzgün cıkartamayabilirsiniz.

Pastayı cıkarttıktan sonra sogumus olan ganaj sosu pastanın ortasına döküp spatula yardımı ile yayın.Üsü tamamen ganaj ile kaplanınca cok az su ile karıstırdıgınız toz altın boyayı fırca yardımı ile damlacıklar olusturun.

Tekrar dolaba sogumaya alın.1 saat sonra servis yapabilirsiniz.Dilimlerken yine bıcagı ocakta ısıtarak düzgün dilimler elde edebilirsiniz.


bottom of page