top of page

Damla Sakız Kremalı Tarçınlı Rulo Pasta


Çok severek yaptığım tariflerden birine geldik.Kat kat pasta yaptığım sıralarda rulo pastalar aklıma yer etmişti.Elimdeki tarif sade pandispanya tarifiydi.Ama ben farklılık peşindeydim.Mevsimlerden sonbahar olunca mistik aromaları daha çok kullanırım.Bu yüzden pandispanyaya tarçın eklemeye karar verdim.Tarcını tamamlayacak lezzetlerden de damla sakızı ve fındığı seçtim.Böylece klasik bir kremadan da rulo pastamı kurtaracaktım.Ben sizlere cremole iceren bir tarif vereceğim.Çok fazla tercih ettiğim bir yöntem değil ama siz istemezseniz pastacı kremasına damla sakızı ilave ederek bir kremada hazırlayabilirsiniz.Tercih sizin.Ben kremanın sogumasını beklemek yerine;kek sogurken kremayı hazırlayıp,hemencecik rulo yapmayı daha pratik buldum.

(Aslında iki tarif bir arada vermeyi düşünüyordum.Ama çekimlerde yer alan tarçınlı kurabiyeye rağbet olmadığı için sadece pastanın tarifini vereceğim.)

Rulo pasta yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.Eğer bunlara uymazsanız geri dönüşü olmayan hatalar yapabilirsiniz.

1.Pandispanyayı fazla pişirip kurutmamak.Kurursa sararken kırılma olabilir.

2.Fırından cıkardıgınız anda pudra sekeri serpiştirilmiş zemine devirmeniz önemli.Eger biraz bile sogutursanız sararken yine kırılmalar olabilir.Mümkün oldugunca bu işlemleri hızlıca ardı ardına gercekleştirin.

3.Pudra sekeri pandispanyanın yapısmasını önleyecektir.Aksi halde nemden ötürü havluya yapısabilir.

Pandispanya icin:

3 yumurta

3 yemek k ılık su

1/2 su bardagı seker

1 paket vanilya

100 gr un (3/4 su bardagı)

1 tutam tuz

1.5 yemek k tarcın

Yumurtaları ılık su ile birlikte yaklasık 2 dakika köpük kıvama gelene kadar cırpın.Seker ve vanilyayı ilave edin.Yaklasık 4 dakika karıstırın.1 tutam tuz ekleyin ve karıstırın.

Baska bir kaba unu ve tarcını eleyin.Un karısımını 3 seferde ilave edin ve köpüklü karısımı eritmeden spatula ile dikkatlice kenarlardan karıstırın.Topak kalmasın,ayrıca dibini bi kontrol edin ki un orayada birikmiş olabilir.Hepsini yavasca ve güzelce karıstırın. (Eger pandispanyanın kabarmayacagını düsünüyorsanız 1/2 paket kabartma tozunu un ve tarcınla birlikte eleyin.)

Yaglı kagıdı tepsiye serin yada silikon altlıgınızı iyice yaglayın.Hamuru tam ortaya döküp kenarlara dogru yayın.Düz bir zemine tepsiyi koyun ve saat yönüne dogru tepsiyi döndürün.Bu sekilde hamur esit sekilde yayılacaktır.Yada ileri geri hareketlerlede hamuru esit sekilde yaymaya calısabilirsiniz.

Önceden ısıtılmıs 180 derece fırının orta rayında 10-12 dakika pişirin.Pandispanya ince oldugu icin hemen pişecektir.Üzeri hafif kabuk baglamıssa pişmiş demektir.Yada kürdan testi yapabilirsiniz.Daha fazla pişirirseniz kurur ve sararken kırılabilir.

Pandispanyayı fırından cıkarmadan önce zemine temiz mutfak havlusu serin ve üstüne pudra sekeri serpin.Bu pandispanyanın nemden dolayı havluya yapısmasını önleyecektir.

Fırından cıkardıgınız pandispanyayı hemencecik pudra sekeri üzerine ters cevirirek devirin.Bu işlemi hızlı yapmaz ve bekletirseniz bu yüzdende ruloyu sararken kırabilirsiniz.Yaglı kagıdı sıyırın yada silikon altlıktan pandispanyayı cıkarın.Bir ucundan baslayarak havluyla birlikte sarın.Ve 15 dakika kadar sogumaya alın.Havluyla birlikte oldugu yerde kalsın.

Bu esnada fındıkları kavuralım.

1 bardak fındık (dilerseniz ceviz)

200 derecelik fırına fındıkları koyun ve arada tepsiyi oynatarak fındıgın esit sekilde kavrulmasını saglayın.Rengi dönünce fırından cıkarın.Hafif soguyunca rondoda dise gelir sekilde cekin.

Daha sonra kremayı hazırlayın.

Krema icin:

1 paket krema

1 paket krem santi

1 paket damla sakızlı cremeole

1 bardak soguk süt

Krem santi ve cremoleyi kaba koyup sütü ve kremayı bosaltın.Birlikte kıvamı koyulasana kadar cırpın.Eger cok koyuysa biraz daha süt koyabilirsiniz.Damla sakız aromasını cok fazla sevmiyorsanız 1/2 paket cremolede kullanabilirsiniz.

Soguyan ruloyu yavasca acın ve hazırlamıs oldugunuz kremayı dikkatlice pandispanya üzerine yayın.Kavrulmus fındık parcalarınıda rastgele serpiştirin.Bir uctan baslayıp sıkı sekilde rulo yapın.

Dolapta en az 2 saat dinlendirin.Üzerine tarcın serpiştirip servis edin.


bottom of page