top of page

Ev Yapımı Ballı Hardal Soslu Hellim Burger


Bloguma böyle bir tarifin girmesi beni ne kadar heyecanlandırıyor bilemezsiniz.Birde lezzeti aklıma gelince yeniden yapmak istiyorum resmen.Niye hellim derseniz ne veganım ne de ete karsı bir fobim oldugundan.Aksine et burger daha cok severim.Ama ev yapımı olan yerlerde.Zaten fast food yemek zincirlerinin burgerlerini tüketmeyeli baya uzun zaman oldu.Hellim burgeri hem lezzet acısından farklılık istedigim için hem de et köftesi tercihleri aile arasında degiştigi için riske atmadan ortak bir burger yapmak istedim.Tabi burgeri evde yapınca ekmeği hazır alsam ayıp olurdu.Yumusacık burger ekmeği arasına sırasıyla ballı hardal sos,marul yaprağı,kızarmıs kabak ve patlıcan dilimleri,köri sosla marine edilmiş hellim peyniri,karamelize soğan ve ekstra ballı hardal sosu sıralayarak midemizi bayram ettirecek tadı elde ettim.

Daha saglıklı yaa daha bol kalorili yapmak sizin elinizde.Kabak ve patlıcan dilimlerini ızgarada pişirip,sosu daha az koyup,karamelize sogan yerinede sogan dilimi koyarsanız saglıklı secenek elde edersiniz.Ama peyniri ciftleyip,bol karamelize sogan ekleyip,yanınada patates kızartırsanız daha kalorili bir hale gelir.Tamamen o an ki seytan yada meleğinize bağlı.

Hamburger ekmeginin evde yapılıyor olması gözünüzü korkutmasın.Gayet kolay ama sadece burgeri yapmadan önce hazırlık gerektiriyor.Mesela suan yapmak aklınızdan gecti hemen ekmekleri hazırlarsanız yarın öglene yada aksam yemegi icin burgeri pratik hale getirmiş ve ekmek sürecini atlatmıs olcaksınız.Hadi diyelim basarısız oldunuz,o zaman sizin icin burger ekmeği yapan yerlerden ekmeği temin etme vaktiniz olacak.Ama kesinlikle ekmeği evde denemenizi tavsiye ederim.Sadece mayalama biraz zaman istiyor.Bu yüzden ilk ev yapımı burger ekmeğinin tarifini verecegim sizlere.

Elinizde olması gereken malzemeler:

Ev yapımı hamburger ekmekleri

Kabak

Patlıcan

DilimlenmiÅŸ hellim peyniri

Köri

Zeytinyagı

Hardal

Bal

Tuz

Åžeker

Marul yaprakları

Ev Yapımı Hamburger Ekmekleri için:

(Bu tarifle 8 adet ekmek elde edebilirsiniz.)

1 su bardagı süt

1/2 su bardagı su

450 gr un

1 yemek k kuru maya

1 yemek k toz seker

1/4 tatlı k tuz

Üstü için:

1 yemek k süt

1 yemek k zeytinyagı

1 yumurta

Susam,hashas,keten tohumu,..

Öncelikle sütü bir tencereye bosaltın ve agır atese oturtun.İçerisine mayayı ilave edin,karıstırın.Çok sıcak olmayacak sadece ılınacak sekilde sütü ısıtın.Aksi takdirde çok ısıtırsanız maya ölebilir. (Dikkat etmeniz gereken tek nokta bu)

Bir kabın yada stand mikser kabının içinde un,seker,tuz birleştirin.Kabaca karıstırın.Suyu ilave edin,karıstırın.Isıttıgınız süt-maya karısımınıda ekleyip homojen oluna kadar yaklasık 10 dakika kadar yogurun.Hafif elinize yapısır kıvamda olacak.Hafif yagladıgınız kabın icine hamuru koyun ve yaklasık 1 saat kadar oda sıcaklıgında mayalandırın.2-3 katına cıkmıs olacak.

Hamuru hafif unlanmıs tezhaga alıp 8 esit parcaya ayırın.Bezeleri avuc icinizde yuvarlayıp fırın kagıdı serdiginiz tepsiye aralıklı sekilde dizin.Üstünü mutfak havlusuyla örtüp 30 dakika kadar daha tepsi mayasını bekleyin.

Bir kasenin icinde süt,zeytinyag ve yumurtayı birleştirin cırpın.Mayalanmıs ekmeklerin üstüne yavasca sürün.Sert davranıp mayasını söndürmeyin.Susam,haşhas yada ekmeği nasıl seviyorsanız ondan serpiştirin.

Isıttıgınız 180* derecelik fırında 12-15 dakika arasında pişirin.Üstü altı kızarmıs olup üstüne tıklattıgınızda tok bir sesin cıkmıs olması gerekiyor.Fırından cıkarıp sogumaya alın.Eger aynı gün icinde kullanmayacaksanız strec filme sarıp buzdolabında muhafaza ediniz.Yada dilerseniz istediğiniz zaman kullanmak üzere buzlukta saklayabilirsiniz.

Hamburgeri hazırlamaya baslayabilirsiniz.

  • Marul yapraklarını yıkayıp kurumasını saglayın.EkmeÄŸin boyutuna göre yaprakların boyutunuda ayarlayın.

1 tatlı kasıgı köri

1/2 cay bardagı zeytinyagı

DilimlenmiÅŸ hellim peyniri

  • Köri ve sıvıyagı bir kapta birleÅŸtirip hellim peyniri dilimlerinide ekleyin.Ä°yice karısıma bulansınlar.30 dakika kadar buzdolabında bekletin.

3 yemek k hardal

1 tatlı k bal

Zeytinyagı

  • Hardal ve balı bir kasede karıstırın.Hafif akıskan kıvama gelene kadar zeytinyag ilave edin.

  • Hamburger ekmeklerini ikiye kesin ve fırının ızgara bölümünde ic kısımları yukarıya dönük sekilde ısıtın.

2 orta boy sogan (3 kişi için)

1 silme yemek k seker

Zeytinyağı

1 cay k tuz

  • 4 yemek k sıvıyagı tavaya alın ve ısıtın.Yarım ay seklinde dogradıgınız soganları tuzla birlikte yumusayana kadar kavurun.Rengi pembeleÅŸince sekeri serpiÅŸtirin.Karamelize hal alacak.Daha fazla piÅŸirirseniz yakabilirsiniz yada soganların iyice kücülmesine neden olabilirsiniz.Ocagın altını kapatın bir kenara alın.

Kabak

Patlıcan

Zeytinyağı

  • Dilediginiz miktarda ve kalınlıkta kabakları,patlıcanları dilimleyin.Yaglı tavada arkalı önlü kızartın.

  • Kullandıgınız tavayı hellim peynirini kızartmak içinde kullanın.Marine ettiginiz hellim peynirlerini arkalı önlü kızartın.

Isıttığınız ekmeğin alt kısmının üstüne ballı hardal sos sürün.Marul yapragını.kabak-patlıcan dilimlerini,hellim peynirini,karamelize soganı üst üste dizin.Dilerseniz tekrar ballı hardal sos koyup ekmeği üstüne kapatın.


bottom of page